top of page
Search
  • Writer's pictureKoraal Genk Underwaterhockey

Koen's WK blog 2016



Op deze pagina krijg je updates over de avonturen van Wally (12) op het wk in Stellenbosch

 

31/03/2016: strijd om de 11e plaats

Vandaag was het de dag van de laatste match. Tegen de Spanjaarden moesten we spelen voor de 11e of 12e plaats. Ik mocht nog eens mee doen. Hoera!


De match startte gelijkopgaande met kansen. Ik had zelf bijna mijn wk-doelpunt te pakken.

Het was een schot op de rand van de doelbak, en op een centimeter na niet binnen...

Bij de rust stond het 2-1 voor de Spanjaarden. Alles was nog mogelijk. Konden de Belgen voor een verrassing zorgen?


In de tweede helft gingen we voor de gelijkmaker en de eventuele winst, maar desondanks nog een doelpunt voor de Belgen brak er precies een veer en viel er het ene na het andere tegendoelpunt. Eindscore 7-2.

Conclusies van het tornooi:

  • verdiende twaalfde plaats

  • duidelijke vooruitgang

  • goede hoop voor de toekomst


Laten we samen proberen er voor te gaan om volgende keer nog een Genkse speler meer te sturen

(En dan bedoel ik niet per se mezelf)

Bedankt voor het volgen van mijn verslagjes.

De resterende wedstrijden en finales zijn te volgen op 247.tv

Bedankt


 

30/03/2016: De play-off


Vandaag was het de dag waarop de Belgen zich moesten bewijzen. De eerste match zou tegen de Italianen zijn. Verliezen betekende spelen voor plaats dertien of veertien. Winnen betekende verder spelen voor een plaats tussen de tien of twaalf.

De voorbereidingen begonnen gisteravond al. Stretchen, bespreken en veel rusten. Vanmorgen een uitgebreid ontbijt (twee uur voor de match om 13 uur). Daarna richting zwembad om een nieuwe peptalk te krijgen. Daar legde de coach wat druk op onze schouders. Het was aan ons om te deze match te winnen. Verliezen was niet aanvaardbaar!

Toen volgde de opwarming op het droge. Een stevige opwarming. Toen maakte de coach de ploeg bekend. Op dat moment zijn er nog twaalf spelers in de voorbereiding betrokken, en er kunnen er maar tien spelen.


Ik kreeg te horen dat ik niet mocht spelen. Ik was zeer kwaad, teleurgesteld, gefrustreerd. ..

Die maanden training lijken voor niks geweest te zijn.

Maar uiteindelijk: De coach beslist en dat is sport...


De wedstrijd tegen de Italianen was zeer spannend. We spendeerden het merendeel van onze tijd aan hun goal, maar hadden op het einde van de eerste helft nog niet gescoord. 0-0 half time. In de tweede helft steeg de druk op de Italianen. En we konden twee keer scoren! Eindoverwinning 2-0 ! Uiteindelijk winst op dit wk.

Een opluchting voor eenieder.

Deze overwinning betekende dat we enkele uren later tegen team USA moesten spelen. Van deze ploeg verloren we in de poule fase met 5-1.

De winnaar van dit duel zou dan spelen voor plaats 9 of 10. De verliezers voor 11 Of 12.

In de gebruikelijke peptalk voor de match vertelde de coach... de druk valt weg. Probeer voor een mirakel te gaan. Ik kreeg ook te horen dat ik (wederom miljaarde) niet mee zou spelen.


De match tegen USA was zwaar bevochten. Er vielen lang beide kanten vele fouten en er moesten verschillende mensen met stafminuten uit, waaronder zelfs de coach :-). We verloren de match met 3-1. Jammer, maar niettemin weer een vooruitgang van de Belgen.

Dag voorbij. We spelen morgen voor plaats 11 of 12. Dat klinkt niet zo goed, maar het is een duidelijke progressie voor de Belgische nationale ploeg, eentje die zich hopelijk kan voortzetten in de komende jaren.

Tot morgen voor mijn laatste verslag...

 

29/03/2016: De laatste groepsmatch


Vandaag stond er in de vroege namiddag maar 1 match op het schema. De laatste match ook in de poule- fase van het toernooi (zie vorige verslagen). De match was tegen Groot-Brittannië (GB). Een sterke ploeg, waarvan we in een voorgaande testwedstijd verloren hadden en die het goed doen in onze poule. We rekenden dus op het verlies en focusden op het beperken van dat verlies.

Na de gebruikelijke opwarming op het droge kregen we een peptalk van de coach. Die vertelde wat de ploeg zou zijn. Hij vertelde ook dat drie spelers (waaronder ikzelf) zich moeten bewijzen als ze een plaats willen in de ploeg van de komende twee dagen. Omdat er dan voor de definitieve plaatsen gespeeld wordt zal er de sterkste ploeg opgezet worden.


Na de opwarming in het water begon de match. Het was een hevig bevochten wedstrijd. Er werd hard en agressief gespeeld. En er vielen geen doelpunten. 0-0 was de score bij de rust.

Nu was eenieder volledig opgeladen. Was er iets mogelijk tegen de Engelsen? De gemoederen liepen wat op en er vielen verschillende straf minuten, waaronder twee voor mezelf wegens stick- fout. (Voor de hockey-leken: dat betekent dat je met de stick iets anders doet dan de puck bespelen. In mijn geval was dat een een mep op een Engelse hand.) Jammer genoeg viel er toch een tegendoelpunt.


De moed zakte ons echter niet in de schoenen en we bleven knokken tot het einde. Ondanks het 1-0 verlies was het een prachtige match en mogelijks de meest spannende die ik ooit mocht spelen.

Morgen beginnen we te spelen voor het eindklassement. Dat wordt spannend :-)

Hopelijk mag ik spelen... Hopelijk kunnen we/kan ik scoren... Hopelijk maken we ze af....

Maar dat hoor je morgen

Tot schrijfs,

Koen

 

27&28/03/2016:


Vandaag waren er wee matchen af te werken. Iedereen was uitgerust en opgeladen na de rustdag van gisteren. De eerste match van de dag was een vroege, we moesten spelen om 7 uur. Bij zonsopgang nogmaals :-) Dat betekende dus om 5:30 opstaan om de nodige voorbereidingen en opwarmingen te doen.



De Turken waartegen we speelden zijn een sterke ploeg. Sterk in alle mogelijke betekenissen. Ze zijn een team dat goed bezig is en goede resultaten haalt. Ze zijn ook stuk voor stuk grote stevige mannen, type bodybuilder :-) We verloren met 6-0. We speelden goed en gaven het beste van onszelf... Ikzelf was bijna aan scoren toegekomen. Ik was op zowat een halve meter van de goal maar een rake mep van een Turk (met armen zo dik als mijn benen) voorkwam de langverwachte goal.

In de namiddag speelden we tegen de Fransen. Op voorhand was hier veel over te doen. Dat komt omdat de coach zelf een Fransman is en er veel connecties zijn met de Franstalige spelers. Ze zijn ook een team met dezelfde tacktiek als wij.



Toen de wedstrijd begon viel er een snelle goal (40 seconden). De concentatie was er precies niet. Die eerste goal schudde ons wel wakker, want de tegendoelpunten kwamen minder snel. Het bleef 5-0 tot vlak voor einde.

Daar kregen we in de laatste minuut jammer genoeg nog een goal tegen, tijdens een stafpuck. Dat maakte de eindscore 6-0.

We sluiten de dag, desondanks de twee verliezen af met een goed gevoel. Dat behoeft enige uitleg. Het vorige wk speelde de Belgische ploeg ook tegen de Fransen. We verloren daar met 15-0 (ik was er wel niet bij :-) ). En er waren nog meer ploegen waar we zulke grote verliezen leden. Dat dat tijdens dit kampioenschap nog niet gebeurde betekent dat we samen een enorme vooruitgang gemaakt hebben en dat geeft goede moed voor de toekomst.

Wat bezorgd maakt is dat we nog niet gescoord hebben. Maar de honger naar dat eerste doelpunt is groot, ook bij mezelf.

Misschien is dat voor morgen...

Tot schrijfs,

Koen

 

26/03/2016: regenachtige dag

De dag vandaag begon onverwacht met een fikse regenbui. Niet wat we verwacht hadden van Afrika :-)

Vandaag was niettemin de dag waarop er gepresteerd moest worden. Er waren twee matchen, de twee enige in onze anderzijds loodzware poule.

Dat laatste behoeft wat uitleg voor de wk-leek; de 14 elite ploegen die mee doen zijn verdeeld in twee poules. In de eerste dagen van de competitie (tot en met dinsdag) spelen we tegen elke ploeg in die poule. De volgende dagen speel je, afhankelijk van waar je eindigt voor de plaatsen in het finale klassement. Voor ons betekent dat dat in het meest optimistische geval we onze laatste match op donderdag spelen. De finales voor de hogere plaatsen vinden plaats op vrijdag en zaterdag. In de Belgische poule zitten een paar kanjers zoals bijvoorbeeld de Fransen en de Turken.


In voormiddag hadden we een match tegen Canada. Daar vochten we met alles wat we in ons hadden. Het mocht niet baten. We verloren met 5-0. En konden zelfs niet scoren. Dit liet het team wat verdwaasd en ontgoocheld achter.

De coach draaide dat om in de namiddag met een enorme peptalk. Dat hielp wel, want de match tegen USA liep veel meer gelijk op. Het bleef lang 1-0 en we slaagden er in om ons eerste wk doelpunt te maken. In de tweede helft brak de veer een beetje en hierdoor eindigde de score nog op 5-1.

Voor de ploeg waren beide wedstrijden wel wedstrijden waaruit we konden vertrekken met opgeheven hoofd. De ploeg is duidelijk gegroeid en vooruit gegaan. Dat belooft voor de toekomst...

Voor mezelf was de dag zoals hij begon. Regenachtig. Ik mocht namelijk beide matchen niet mee spelen. Je begint dan te twijfelen aan jezelf en de uren training die je er in gestoken hebt. De coach verzekerde me wel dat ik nog mijn kans krijg om te spelen. We zullen zien, ik zal me alleszins proberen te tonen en bewijzen.


Morgen hebben we een dag rust, er zal dus ook geen verslag zijn.

Je kan alle matchen live bekijken of herbekijken via 247.tv zoals verschillende Genkse supporters doen :-)

Tot gauw...

Koen

Ps: er is trouwens meer dan één genkse speler aanwezig op het wk:-) promo- foto's van de organisatie gebruiken foto's van een toernooi in bilzen en tonen onder meer Sandro...



 

25/03/2016: Eerste match


De ochtend kwam maar traag op gang vandaag. Na zo vroeg op te staan gisteren hebben we wat uitgeslapen. Daarna was het knutseltijd... er werden sticks geverfd, scherpe randen afgeplakt en al het materiaal werd van een belgisch vlagje voorzien.


Toen was het uiteindelijk zo ver. Onze eerste wk- wedstrijd. Het was de enige wedstrijd van de dag en tegen het thuisland.

Zo één wedstrijd lijkt niet zo veel, maar er zit een heel proces rond. Dat begint met twee uur op voorhand eten. Daarna worden alle spullen en reservespullen ingepakt. Vervolgens verhuisde het hele gezelschap naar het zwembad. Waar we een tactische uitleg kregen. Toen volgde een opwarming op het droge. Na die opwarming kregen we een heuse peptalk.


Dan het zwembad in, opwarming in het water en matriaalcontrole. Toen mocht het eindelijk beginnen.

We speelden goed en hevig, maar verloren met 0-8. Desalniettemin hebben we er toch een goed gevoel aan over gehouden. We verdedigden stevig en konden ze ambeteren.

Nu is het rusten, morgen spelen we twee matchen...

Tot dan...

 

24/03/2016: Dag 2

Dag allemaal,


Hier ben ik weer met een verslagje van dag 2 op het wk onderwaterhockey in Stellenbosch Zuid- Afrika.

Vandaag was het de eerste volledige dag met het team. Het was een drukke dag. We zijn namelijk al om VIJF uur opgestaan om naar het zwembad te wandelen om de eerste van drie oefenwedstrijden te spelen. De coach wilde niet te veel vrijgegeven van onze tactiek aan andere concurrerende ploegen. Dus we speelden tegen teams uit de masters- categorie. Dat is de +35 categorie. Deze ploegen hebben de wat oudere, maar niet te onderschatten spelers ze barsten immers van de ervaring. We speelden tegen Frankrijk, Colombia en Nederland.

De eerste match tegen Frankrijk, thuisland van de regerende wereldkampioen. Verliep goed. De score ontsnapt me even na deze lange dag. Maar ging goed en het was een harde, gelijkopgaande strijd. De eerste hockeymatch die ik trouwens bij zonsopgang speelde :-)

De tweede match ging tegen Colombia. We verloren nipt met één doelpunt verschil. Jammer, maar vooral te wijten aan een mindere prestatie van het team.

Gelukkig konden we dit omkeren tegen het volgende team, de Nederlanders waar we wonnen met het kleinste verschil. Ikzelf kreeg tijdens de wedstrijd een welgemikte trap van een Nederlandse enkel en ben dus al wat gehavend. Dat komt hopelijk wel terug in orde.

Verder was er de team- inschrijving en materiaalkeuring. Ze waren vrij streng en we zijn al naar de winkel kunnen rijden voor verf en ander knutselmateriaal.

Tot slot van de dag was er de openingsceremonie. Mooi om zo veel hockeyers bij elkaar te zien. "Zoveel" betekent hier trouwens 17 landen, 44 ploegen, 450 spelers en een 50tal officials.



Dat was het voor vandaag. Tot schrijfs,

Koen

23/03/2016: Wk verslagje 1

Eindelijk... we zijn er. Zowat een jaar geleden werd er gestart met de campagne voor dit wk. Die werd toepasselijk "road to Stellenbosch"gedoopt. Uit die campagne kwam er voor de mannen een Belgische selectie van 12 spelers naar boven. Daarmee nemen we het op tegen 14 andere elite (de mannelijke hoofdklasse) ploegen.

Vandaag hadden we de eerste keer de kans om het zwembad uit te proberen. De gehele selectie was er nog niet, omwille van vertragingen ten gevolge van de aanslagen in Brussel. Dus de training was een beetje improviseren. Gelukkig was er niemand betrokken en kan iedereen er tegen vanavond geraken.

Morgen wordt de dag wat drukker. Er zal een oefenwedstrijd zijn, we moeten ons inschrijven en al het materiaal wordt geïnspecteerd door de scheidsrechters. Om vier uur is het dan de openingsceremonie.

Zo, daar laat ik het bij voor vandaag. Nog even dit. De matchen zullen gevolgd kunnen worden op 247.tv

Tot gauw!

Koen


52 views0 comments

Recent Posts

See All

Eerste speeldag (14/10) afgelast!

We kregen net de melding dat het Wezenberg zwembad niet tijdig klaar zal zijn waardoor de eerste speeldag niet zal kunnen doorgaan!

bottom of page